دلایل اهمیت کسب دانش مالی در حرفه و زندگی
سر فصل های این مقاله:
دانستن معنای واقعی اعداد بسیار مهم است. داشتن دانش مالی صرفاً به حسابداران و تحلیلگران مالی محدود نمیشود. بلکه هر فردی که در یک سازمان فعالیت میکند، اعم از مدیران، رهبران و کارمندان، نیازمند درک مفاهیم مالی است.
آموزش مالی به افراد کمک میکند تا بتوانند:
- ✔️ صورتهای مالی را رمزگشایی کنند: با یادگیری مفاهیم پایه حسابداری و تحلیل صورتهای مالی، افراد میتوانند اطلاعات پنهان در اعداد را کشف کنند.
صورت های مالی در حسابداری چه اطلاعاتی را ارائه می کنند؟
- ✔️ سوگیریها را شناسایی کنند: درک اینکه چگونه اعداد میتوانند گمراه کننده باشند و سوگیریهای احتمالی را شناسایی کنند، به افراد کمک میکند تا تصمیمات آگاهانهتری بگیرند.
- ✔️ نسبتهای مالی را محاسبه کنند: محاسبه نسبتهای مالی مانند بازده سرمایهگذاری (ROI) و مدیریت سرمایه در گردش، به افراد کمک میکند تا عملکرد مالی یک کسبوکار را ارزیابی کنند.
چگونه سرمایه در گردش می تواند آینده مالی شما را پیش بینی کند؟
- ✔️تصمیمگیری بهتر: با استفاده از دانش مالی، افراد میتوانند تصمیمات بهتری در زمینه سرمایهگذاری، مدیریت هزینهها و افزایش سودآوری اتخاذ کنند.
مزایای دانش مالی
دانش مالی مزایای عملی بسیاری را به همراه دارد. در اینجا لیستی کوتاه از مزایایی که به دست خواهید آورد آورده شده است.
🔹از سایر افراد متمایز می شوید و برتری کسب میکنید. چگونه؟
یک مطالعه ای انجام شده است که محققان هوش مالی یک آزمون مالی بیست و یک سوالی را به یک نمونه نماینده از مدیران غیرمالی در ایالات متحده دادند. تمام سوالات بر اساس مفاهیمی بود که هر مدیر شرکت یا فرد مالی جوان باید می دانست. متأسفانه، مدیران تنها به طور متوسط 38 درصد نمره گرفتند (یک نمره مردود از هر نظر). با توجه به پاسخهای آنها، اکثریت نتوانستند سود را از پول نقد تشخیص دهند.
بسیاری تفاوت بین صورت سود و زیان و ترازنامه را نمیدانستند. حدود 70 درصد نتوانستند تعریف صحیح جریان نقدی آزاد را انتخاب کنند.
نکته ها و واژه های مربوط به صورت سود و زیان
با گذراندن دوره های مالی، همه این مطالب و موارد بسیار دیگری را خواهید دانست. این چیزی است که ما به آن متمایز شدن از سایر افراد و کسب برتری میگوییم.
یک مدیر فروش باید بداند که او و تیمش چه نوع سودی تولید می کنند تا بتواند در مورد تخفیف ها، شرایط، مشتریانی که باید دنبال کنند و غیره تصمیم گیری کند. یک مدیر بازاریابی باید بداند کدام محصولات سودآورتر هستند تا بتوان بر آن ها در هر کمپین بازاریابی تاکید کرد. یک مدیر منابع انسانی باید سودآوری محصولات را بداند تا بداند در هنگام استخدام افراد جدید، اولویتهای استراتژیک شرکت احتمالاً کجاست.
🔹شناخت شرکتها (نمونهای از یک فاجعه مالی)
درک عمیق از وضعیت مالی یک شرکت، کلیدی برای ارزیابی صحیح آینده آن است. پرسشهایی مانند "آیا شرکت توانایی پرداخت حقوق کارمندان را دارد؟" یا "محصولاتی که تولید میکنیم چقدر سودآور هستند؟" نه تنها برای سرمایهگذاران، بلکه برای کارمندان نیز اهمیت بسیاری دارد. داشتن اطلاعات دقیق در این زمینه به افراد کمک میکند تا تصمیمات آگاهانهتری در مورد آینده شغلی خود بگیرند.
برای روشنتر شدن این موضوع، به مثال شرکت WorldCom در اواخر دهه 1990 میپردازیم. این شرکت بزرگ مخابراتی با استفاده از استراتژی تهاجمی خرید شرکتهای دیگر تلاش میکرد تا به سرعت بزرگ شود. اما مشکلی که وجود داشت این بود که شرکت پول کافی برای این خریدها نداشت. به همین دلیل، WorldCom مجبور شد از سهام خود به عنوان پول استفاده کند و بخش زیادی از شرکتهای خریداری شده را با سهام خود پرداخت کند. این کار به معنای ایجاد یک فشار مداوم برای افزایش قیمت سهام بود، زیرا اگر قیمت سهام کاهش مییافت، خریدهای انجام شده بسیار گران تمام میشد. برای حفظ قیمت سهام، WorldCom مجبور بود سود خود را افزایش دهد و حتی برای تأمین مالی خریدها، بدهیهای زیادی روی دوش خود گرفت. اما این وضعیت پایدار نبود و در نهایت شرکت با یک بحران مالی بزرگ مواجه شد.
چه چیزی از این داستان میتوان آموخت؟ داستان WorldCom نشان میدهد که چگونه عدم شفافیت در امور مالی یک شرکت و تلاش برای پنهان کردن مشکلات میتواند به یک فاجعه بزرگ منجر شود. کارمندان این شرکت اگر از وضعیت واقعی مالی شرکت آگاه بودند، میتوانستند تصمیمات بهتری برای آینده خود بگیرند.
چگونه با تجزیه و تحلیل صورت های مالی عملکرد شرکت را در کوتاه مدت ارزیابی کنیم؟
چرا دانش مالی خود را افزایش دهیم؟
تصور کنید میخواهید برای شرکتتان یک دستگاه جدید بخرید. این تصمیم به معنای جمعآوری اطلاعات مالی دقیق، از جمله تحلیل جریان نقدینگی، نیازهای سرمایه در گردش و برنامههای استهلاک است. تمامی اعداد به دست آمده بر اساس فرضیهها و برآوردها هستند. اگر شما دانش مالی کافی داشته باشید، میتوانید این فرضیهها را بررسی کرده و از منطقی بودن آنها اطمینان حاصل کنید. در غیر این صورت، ممکن است تصمیماتی بگیرید که به نفع شرکت نباشد.
🔹مثالی از اهمیت دانش مالی:
فرض کنید یکی از افراد سازمان معتقد است که برای واحد مربوطه باید یک دستگاه CAD/CAM جدید خرید. او معتقد است که با استفاده از این دستگاه، میتواند در زمان صرفهجویی کند و در نتیجه سود بیشتری کسب کند. اما آیا این فرضیه درست است؟ یک فرد با دانش مالی، این فرضیه را به چالش میکشد و سوالاتی مانند این را مطرح میکند: آیا واقعا با استفاده از این دستگاه جدید، کارایی افزایش مییابد؟ آیا هزینههای آموزش پرسنل برای کار با دستگاه جدید در نظر گرفته شده است؟ آیا رقبای ما از دستگاههای مشابه استفاده میکنند؟
🔹چه اتفاقی میافتد اگر دانش مالی نداشته باشیم؟
اگر افراد در یک سازمان دانش مالی کافی نداشته باشند، تصمیمگیریهای مالی به دست افرادی میافتد که ممکن است اطلاعات کاملی در مورد وضعیت مالی شرکت نداشته باشند. این امر میتواند منجر به تصمیمگیریهای اشتباه و زیانهای مالی شود.
🔹توانایی استفاده از اعداد و ابزارهای مالی برای تصمیم گیری و تجزیه و تحلیل
ROI آن پروژه چقدر است؟ چرا نمی توانیم وقتی شرکت ما سودآور است پول خرج کنیم؟ چرا باید روی حساب های دریافتنی تمرکز کنم وقتی در بخش حسابداری نیستم؟ شما هر روز این و سایر سوالات را از خود می پرسید. انتظار می رود از دانش مالی برای تصمیم گیری، هدایت زیردستان خود و برنامه ریزی برای آینده بخش یا شرکت خود استفاده کنید.
به عنوان مثال، چرا ممکن است بخش مالی به شما بگوید که حتی اگر شرکت سودآور باشد، هیچ پولی خرج نکنید.
کاربرد در زندگی
اگرچه تا الان بر افزایش هوش مالی شما در تجارت تمرکز کردیم، اما می توانید آنچه را که در زندگی شخصی خود اعمال کنید. تصمیمات خود را برای خرید خانه، ماشین در نظر بگیرید. دانشی که به دست خواهید آورد می تواند برای این تصمیمات نیز اعمال شود. یا نحوه برنامه ریزی برای آینده و تصمیم گیری در مورد سرمایه گذاری را در نظر بگیرید. و شما می توانید فرصت های سرمایه گذاری احتمالی را تجزیه و تحلیل کنید.
💡مطالب بیشتر:
برنامه ریزی مالی: چرا بودجه بندی برای هر فرد و کسب و کاری ضروری است؟